Gastouder

De Kleine Kabouter

Professor J.M.A. Riksen-Walraven

Ik werk met de 4 opvoedingsdoelen van professor J.M.A. Riksen-Walraven.

Ik probeer het u op een eenvoudige wijze uit te leggen met het plaatje van een huis:

Emotionele Veiligheid (EV) is de basis, zoals de fundering van een huis.

Een kind kan zich bij mij veilig voelen omdat ik er altijd probeer te zijn zodat het kind niet steeds een ander gezicht hoeft te zien. Ook de aanwezigheid van andere kinderen maakt het gezellig en mijn huis is niet heel groot waardoor de kinderen weten waar ze alles kunnen vinden. Door dit alles ontstaat er een goede basis waarin het kind zich optimaal kan ontwikkelen.

Persoonlijke Competentie (PC) is als een muur van een huis. Dit geldt ook voor de Sociale Competentie (SC) dit is tevens een muur van een huis.

Ik bouw samen met uw kind aan zijn eigen “muren” binnen de opvang. Het kind kan persoonlijk en sociaal groeien.
Door duidelijke “regels” te hanteren binnen de opvanglocatie begrijpen kinderen waar zij aan toe zijn en zijn ze vrij om te kunnen ontwikkelen met passend speelgoed, spelletjes spelen met de gastouder of iets dergelijks waar het individuele kind behoefte aan heeft. Zo leren ze ook dat ze andere kinderen moeten respecteren als zij een andere mening over iets hebben.

Waarden & Normen (W&N) dekt onze culturele grenzen en alles wat we belangrijk vinden om als een persoon je staande te houden in de maatschappij, als een dak van een huis.

Eigenlijk gaf ik dit al een beetje aan bij het vorige doel, ieder kind mag zijn eigen mening en behoefte voor een bepaalde activiteit hebben. Niets is goed of fout hierbij. Zo leren kinderen dat ze elkaar moeten accepteren hoe ze zijn. En dat betekent dat je soms ook eens een spelletje of activiteit mee doet die je zelf nooit zou kiezen en ontdekt hierbij hoe leuk het eigenlijk is als je gezellig met zijn allen bezig bent.

kleurplaat huis